Meditation

Nu var det ett tag sedan sist, men tänkte dra igång ganska rakt på sak. Vi har pratat om lycka, lidande, den åttafaldiga vägen och smärta. Buddhismen behandlar samtliga av dessa ämnen, vissa mer och vissa mindre. Men utöver det vardagliga tänkandet en buddhist strävar efter så finns det en till sak man ägnar sig mycket åt. Meditation.
-
Meditation har utövats av buddhister i tusentals år och är en viktigt och markant del på vägen mot upplysning. Buddhistisk meditation är en god hjälp för att frodas i sitt sinne och skapa ett inre lugn. Det är mycket användbart för att låta känslor som medkänsla och kärlek växa. Meditation är vanligt förekommande att ägna sig åt även om man inte har någon speciell tro och kan ge någonting för alla.
Jag tänkte gå igenom en ganska enkel men vanlig buddhistisk meditation, för de som vill testa.
-
För att börja bör man inta en något okej ställning att sitta i även om alla inte klarar av den klassiska lotusställningen.
Börja med att reglera höjden med en eller flera kuddar beroende på tjocklek. Det är viktigt att ha en god hållning för att underlätta för andningen. Sitter du för lågt blir du lätt ihopsjunken, och om du sitter för högt kommer du att sitta svank. Du bör reglera så du har en rak rygg utan att behöva spänna dig. Korslägg sedan dina ben, och låt den ena handen vila i den andra.
-
Rummet bör inte vara för kallt så du fryser, men inte heller för varmt då det är lätt att bli trött i för hög temperatur. Du bör heller inte vara alltför mätt då det också leder till en viss dåsighet. Du kommer behöva vara klar och fokuserad i huvudet. Väldigt viktigt är att du inte har någonting att stressa till. Du måste kunna ta den tid du behöver. Se också gärna till att du är ensam och att du inte har distraherande ljud runt omkring dig.
-
Innan du börjar ska du tänka ut tre stycken personer. En person som står dig väldigt nära, en neutral person du kanske bara sagt hej till en gång eller brukar se i affären, och en person som du inte tycker om. Dessa personer ska du ha klart för dig vilka det är innan du börjar meditera, för att du inte ska behöva fundera över vilka du ska välja när du väl är mediterande.
-
När du har intagit en position som känns bekväm så börja med att sluta ögonen och ta några djupa andetag. Rensa huvudet från tankar och fokusera på nuet. Känn att du slappnar av i hela kroppen.
Visualisera framför dig personen om står dig nära. Meditera över att din vän önskar lycka och inte lidande, precis som alla människor. Inse att personen förtjänar glädje och kärlek och att om du får möjlighet bör ge detta till honom eller henne. Det bör falla rätt självklart för oss att vi vill vår nära person väl.
Låt känslan slå rot i dig och stressa inte förbi momentet. Känn hur du önskar den här personen sann lycka.
-
När du känner att din välvilja för personen är tydlig så ska du visualisera den neutrala personen framför dig.
Meditera nu över att även om den här personen inte står dig lika nära, önskar personen fortfarande precis som din vän att få vara lycklig. De har bägge exakt samma förutsättningar och önskan att få vara lyckliga. De är båda människor, och skulle du inte önska samma lycka för den neutrala personen som din vän är det enbart av egoistiska skäl. Din vän har gjort goda saker för dig, men det ändrar inte faktum att att bägge dessa personer har exakt samma strävan. Den neutrala personen har med största sannolikhet gjort lika mycket gott för någon annan som din vän gjort för dig.
Det kan vara svårt att få en tydlig känsla av samma välönskan till båda personerna till en början, men ju mer du låter det smälta in, desto mer logiskt och klart blir det att de bägge förtjänar lycka. Det finns ingenting som skiljer deras strävan ifrån, den enda skillnad är din personliga relation till dem och den bör inte vara avgörande för vem som förtjänar lycka.
-
När du lyckats få dessa tankar att träda fram ska du sedan föreställa dig den tredje personen du inte tycker om framför dig. Känn vilka känslor du känner. Det kan troligt vara obehagliga och negativa känslor. Fastna dock inte för länge i dessa känslor och låt det inte brusa upp för mycket i dig. Det här kan vara väldigt svårt och kan ta några försök att lyckas med, men precis som med den första och den andra personen ska du meditera över den tredje personens vilja att vara lycklig.
Precis som din vän är din fiende också människa, och vill precis lika mycket som din vän känna glädje och kärlek. Det kan finnas olika anledningar till att du inte gillar personen, men det är enbart grundat i vad personen gjort mot dig eller dina nära. Har du inte redan i ditt liv haft en vän, som sedan blivit fiende? eller tvärtom? Vän som blivit neutral, eller neutral som blivit din vän?
Ingenting sådant är för alltid bestående, och det vore helt barock om din tillfälliga relation till en människa vore avgörande för din önskan till denna människans lycka. Precis som de första två personerna har den tredje personen människor den bryr sig om.
Meditera så länge det krävs över detta. Inse att det vore ologiskt att utesluta denna personen från att få vara lycklig. Det skulle enbart vara av egoism och dina egna känslor. Låt dina tankar vila över detta tills du känner en ärlig önskan av lycka till alla tre personer du mediterat över.
Ta några djupa andetag till. Bli medveten om rummet du sitter i och öppna ögonen.
-
Det här är som sagt en vanlig meditation som de flesta buddhister ägnar sig åt. Novis som munk. Det kan vara svårt i början att hålla tankarna i styr och inte fladdra iväg i sinnet, det gäller att vara fokuserad och lugn. Men även om det kan ta några gånger innan det ger tydliga resultat för din medkänsla kan det fortfarande ge ett bekvämt sinnestillstånd efteråt och ett lugn redan från första gången.
Jag hoppas hur som helst detta kan vara till hjälp på din väg.
Lycka till!

Kommentarer
Postat av: Lala

Anade tidigt att du är en människa med djup.

Om jag vore religiös så skulle jag försöka vara Buddist. Kram

Lala

2012-03-25 @ 15:39:48
URL: http://www.destinyheights.se
Postat av: Alexander

Vad roligt att höra!

Ja det är en intressant religion med sunda värderingar, iallafall enligt mig.

Det är ju inte helt ovanligt att vissa lever ut buddhismen, eller vissa delar av den rent filosofiskt utan att se sig själva som religiösa.

Trevligt att höra från dig hur som helst!

Kram Alexander

2012-03-25 @ 21:57:55
URL: http://alexanderalexander.blogg.se/
Postat av: mamsi

Naturligtvis är hoppet i första hand att han kommer hem före skallgången - det är långt till lördag... - men i andra hand att ni hittar honom då!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0